Juguem a aprendre

MILÁN SUERO

Jugar o estudiar. El que des de nens ens han ensenyat que eren tasques “enemigues”, avui fan un pacte de pau i gràcies a portals com “Crístic” els nens poden gaudir aprenent.   

L’art d’aprendre jugant

Aprendre i jugar ja no són activitats oposades, sinó tot el contrari: van agafades de la mà i juntes aconsegueixen molts més beneficis. La unió fa la força, diuen.

Els mamífers, quan són nadons, com ara els lleons i els elefants, juguen a barallar-se amb els seus germans o amb la resta dels més petits de la manada. Els jocs són fonamentals a l’hora de desenvolupar les habilitats que els ajudaran a sobreviure quan arribin a una edat adulta. Amb els nens i nenes passa exactament el mateix: porten el joc de manera innata, i és feina dels adults aprofitar aquesta natura i crear eines d’aprenentatge molt més útils que les tècniques tradicionals.

Això és el que pretén Cristic un portal web amb més de 500 jocs educatius online per a nens d’entre 3 i 12 anys. La pàgina web va ser creada l’any 2010 com a projecte personal de la pedagoga Cristina Carbonell Valls.

c2
Cristina Carbonell. Foto: Linkedin

Els jocs estan organitzats segons cursos i assignatures. Així, els nens i nenes poden organitzar els jocs, un cop finalitzats, per ordre de títol, data, puntuació i valoració.

El principal objectiu de Crístic és ensenyar de manera divertida. La filosofia de Cristina queda reflectida quan diu que “no només s’han d’ensenyar als nens de manera presencial, sinó que hem d’adaptar-nos a ells i al seu món”. En l’època de sobreinformació i d’un ús excessiu de les noves tecnologies, Crístic cerca treure beneficis als dos aspectes que preocupen tant als pares de l’actualitat: tecnologia i aprenentatge.

No és necessari que els nens es creïn un usuari; a més, el portal es pot adaptar fàcilment a la versió mòbil, tauleta i ordinador, facilitant així l’entrada des de qualsevol aparell electrònic.

La real particularitat de Crístic, però, és que no és un portal exclusiu per als nens, sinó que els professors tenen també el seu espai. En el darrer apartat, els educadors poden trobar consells per aplicar a la seva docència i fer més amenes les seves classes, articles relacionats amb la tornada a l’escola o informació sobre cursos per complementar la seva formació, sempre relacionats amb el joc i l’aprenentatge.

c3.png
Espai per als professors. Foto: cristic.com

Segons la psicòloga i pedagoga Célia Rodríguez Ruíz, els principals beneficis d’aprendre jugant són: contribuir al desenvolupament psicomotriu, cognitiu, moral, social i afectiu. L’estudi “El juego como actividad de enseñanza – aprendizaje”, fet pel pedagògic Eduardo Crespillo Álvarez, corrobora aquest fet.

Utilitzar el joc com a mitjà perquè els nens aprenguin és el mètode perfecte d’estudi. Els petits no només senten més interès per l’activitat educativa, sinó que també adquireixen un domini de les seves habilitats, així com control sobre el seu propi cos al desenvolupar destreses que li poden ser útils a la seva vida adulta. D’aquesta manera, contribueix a crear vincles afectius i serveix per estimular al nen el seu caràcter lúdic.